mandabatmaz

İşte Kahvenin Öyküsü

mandabatmaz

Kahve bazı özel iklimlerin yegane gelir kaynağıdır, yüzyıllardır kervanların taşıdığı en değerli yüklerden biridir. Acı, tatlı, sıcak, soğuk, aromalı, yoğun, ince çekilmiş, koyu ve açık kavrulmuş cinsleriyle ve kırk yıllık hatrıyla, herkesin hayranlığını yakalayacak bir yönü vardır bu güzel kokulu meyvenin.

Milattan sonra 600 yıllarında, Güney Etiyopya’daki Hıristiyan manastırlarında yaşayan keşişler, beslendikleri keçilerin bir bitkinin kırmızı renkli tohumlarını yedikten sonra daha hareketli olduklarını görürler. Bu meyveleri kaynatıp içmeye başlamak hangisinin aklına gelir bilinmez ama, günümüzde bir sosyalleşme aracı olan, her sabah insanların kendine gelebilmek için ihtiyaç duyduğu ritüelin temelleri işte böylece atılmış olur! İlk kahve tiryakileri olan keçilere çok şey borçlu olsak da, keyif amaçlı kahve yapımına yönelik ilk bilgiler 10. Yüzyılda Arap Yarımadası’nda yaşayan bir doktor olan Rhazes’e uzanıyor. Etiyopya’da yetişen Arabica cinsi ağacın ıslah edilmesinden sonra ağaç türleri çeşitlenmiş ve Yemen’de başlayan üretimle kahve, Yemen’den yola çıkan İslam gezginleriyle birlikte İran, Mısır ve Anadolu’ya kadar gelmiş. 15. Yüzyıldan itibaren İstanbul kültürünün bir parçası haline gelmiş ve Venedikli tüccarlar tarafından kokusuyla birlikte Avrupa’ya taşınmış.

Kahvenin Muhteşem Tadını ve Kokusunu Yakalamak İçin İpuçları:

mandabatmaz
  • Kahveyi fazla kaynatırsanız tadı bozulur. En iyi yöntem, kahveyi kaynamadan hemen önce ısı kaynağından çekmektir.
  • Kahveyi kısık ateşte pişirmek ideal yöntem olsa da, eğer kahve ocakta çok uzun süre kalırsa kahvedeki acı tat, demlenme suyuna fazlasıyla karışır, bu da kahvenizin tadını bozacaktır.
  • Her gün içilen bir fincan kahve konsantrasyonunuzu kuvvetlendirir. Kahve, salgılanmasını sağladığı endorfin ve adrenalin ile kendinizi zinde hissetmenizi sağlar.
  • Soğumuş kahveyi yeniden ısıtmayın. Her seferinde yalnızca içebileceğiniz kadar taze kahve hazırlayın. Bu arada, kahve lezzetini en iyi 86 derecede korur. Eğer makine kahvesi kullanıyorsanız termostatı bu derecede tutabilirsiniz.
  • Kahvenin ne şekilde kavrulduğu ve öğütüldüğü çok önemlidir. Olması gerekenden fazla kavrulmuş, kalın yada ince öğütülmüş kahve beklediğiniz lezzeti size sunmayabilir.
  • Kahvenizin taze mi bayat mı olduğunu merak ederseniz, öğrenmek için bir su bardağının üçte ikisini suyla doldurun. Bir çay kaşığı toz kahveyi suya atın. Kahve, suyun üstünde kalırsa, tazeliğinden emin olabilirsiniz. Fakat, beş dakika beklemenizin ardından bardağın dibine çöker veya kendiliğinden suya karışırsa, kahvenizin içinde başka maddeler var demektir.

Mandabatmaz